1 av 2
Floyd Patterson 1998.
2 av 2
Floyd Patterson möter Ingemar Johansson.

Boxaren Floyd Patterson är död

Den amerikanske boxaren Floyd Patterson har avlidit 71 år gammal efter en tids sjukdom. 1956 blev han den yngste boxnings- världsmästaren dittills.

Det var den 26 juni 1959 som Ingemar Johansson knockade Floyd Patterson på Yankee Stadium här i New York.

I Sverige var det sommarnatt och 3 miljoner svenskar lyssnade på Radio Luxemburg. Ingo golvade Floyd sju gånger och blev världsmästare i tungvikt på teknisk knock-out.

En höjdpunkt
Händelsen var för dem som var med en av 1900-talets höjdpunkter. Så stor att böcker och filmer som behandlar den tiden exempelvis Mitt liv som hund har med Ingo-Floyd matchen som en central händelse.

Floyd Patterson blev den förste som tog tillbaks världsmästartiteln, det skedde ett år senare här i New York och han vann ytterligare en match mot Ingemar Johansson i Miami 1961.

Yngste världsmästaren
Floyd Patterson var född Waco i North Carolina och blev 1956 den dittills yngste världsmästaren. Han boxades sammanlagt 64 proffsmatcher.

Han förlorade världsmästartiteln för andra gången 1962 mot Sonny Liston och gick sin sista match 1972 då han förlorade i sjunde ronden mot Muhammed Ali.

Floyd Patterson besökte Sverige flera gånger, han turnerade i folkparkerna, sjöng och medverkade i filmer och tv-program. Utanför ringen var han närmast blyg och tillbakadragen.

Arbetade för boxningen
Efter proffskarriären var han ordförande i New York State Athletic Commission och 1995 utsågs han av guvernör George Pataki att vitalisera boxningen. 1998 avgick han sedan han fått svåra minnesproblem.

Patterson tillbringade sin sista tid på sin gård utanför New York.

Han arbetade hela livet med att hjälpa problemungdomar. Han adopterade en pojke som hängde på gymet. 1992 blev Tracy Harris Patterson med pappa Floyds hjälp mästare i super-bantamvikt.

På slutet led han av bland annat Alzheimers sjukdom.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista