Billigare utlandssamtal med mobilen

Det kommer att bli billigare att använda mobiltelefonen när man är utomlands och till exempel vill använda mobilen för lokala samtal – i varje fall inom EU.

EU-kommissionen har tagit fram ett lagförslag som ska hindra teleoperatörer att ta ut oskäliga priser.

Den svenska regeringen har nu lämnat ett remissvar som oreserverat stöder förslaget, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

– Vi tycker att det är ett bra initiativ som kommissionären har tagit. Det är bra därför att den teknikutveckling vi ser och som måste synas i att det blir lägre priser på marknaden också är bra, eftersom vi vill att människor ska resa mer och mer emellan olika länder, säger hon.

– Vi ser redan idag hur många svenskar som reser utomlands, och varje gång man har gjort det och kommer hem så ser man att kostnaderna för att både ringa ut när man reser utomlands och kostnaden för att ta emot samtal ibland är orimligt höga.

Varierande priser
Som det är idag det kosta 60 eller 70 kronor per minut att använda mobiltelefonen utomlands när olika teleoperatörer upplåter plats i sina mobilnät åt andra operatörers kunder.

Det kan till och med bli så ett lokalsamtal i till exempel Italien måste kopplas via Sverige för att ringa upp någon i Italien.

”Skälig” avgift
Nu ska avgiften bli som det heter ”skälig” och täcka operatörernas faktiska kostnader. Det kommer ta ett år eller mer innan förslaget kan bli en lag. Men det kan bli billigare tidigare än så, genom att operatörerna, innan blir det ett tvång, självmant rättar till sina avgifter.

– Jag utgår ifrån att det starka stöd som kommissionären kommer att få från oss som ministrar också kommer att påverka operatörerna.

– Jag vet att kommissionärerna kommer att kalla till sig operatörerna på europeisk nivå och tala om för dem att ”nu förbereder vi ett lagförslag och ni har nu möjligheten att ta initiativ och innan lagen träder i kraft att faktiskt pressa priserna för att gynna konsumenterna”. Jag hoppas att kloka operatörer också gör det. Som en respons på att de vet att det nu kommer ett lagförslag, säger Ulrica Messing.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".