Persson: Utredningen får ha sin gång

Statsminister Göran Persson vill inte direkt kommentera att han nu riskerar åtal för arbetsmiljöbrott efter att en åklagare på torsdagen inlett en förundersökning om bygget av hans gård i Sörmland.

– Jag har ingen annan kommentar till det än att det får ha sin gång.

Hur allvarligt är det för dig?

– Ja, jag det är naturligtvis ingenting som jag tycker är trevligt eller angenämt, men nu ha vi den här situationen och då får den ha sin gång.

Är regelverket för krångligt, inklusive för dig själv?

– Uppenbarligen har jag inte tillräcklig kompetens för det här området, när det gäller att veta vad som ska göras. Det kan vara för krångligt, det kan också vara så att mina förståndsgåvor brister.

Riskerar åtal
Göran Persson riskerar nu åtal för arbetsmiljöbrott i samband med bygget av hans och Anitra Steens nya hus i centrala Sörmland. Om någon av dem åtalas kan de dömas till böter.

Det var i mitten av mars som Arbetsmiljöverket inspekterade byggplatsen och kunde konstatera att det inte fanns någon arbetsmiljöplan.

En sådan plan ska upprättas så fort det finns risk att någon som utför byggarbete kan ramla två meter eller mer, om det så handlar om att någon sätter upp en antenn på hustaket.

Göran Perssons husbygge är dessutom så stort att denna plan skulle ha lämnats in till Arbetsmiljöverket i förväg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".