SSU vill ha svensk dialog med Hamas

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU vill att regeringen ska inleda en dialog med Hamas. Det skriver SSU:s ordförande Anna Sjödin i en debattartikel i Sydsvenskan.

– Sverige har haft en väldigt viktig roll i Mellanösternkonflikten och jag tycker att vi måste fortsätta ta ett ansvar. Då innebär det att man inte kan stänga dörren för palestinierna och för Hamas utan det vi behöver göra är att inleda en dialog, en kritisk dialog, säger Anna Sjödin.

Anna Sjödins debattartikel innebär att SSU nu följer därmed en annan tung socialdemokratisk organisation, den kristna Broderskapsrörelsen, som också vill ha en dialog med Hamas.

Anna Sjödin skriver i debattartikeln att den svenska regeringen måste behandla parterna i Mellanösternkonflikten lika. Enligt Sjödin bryter både palestinierna och Israel mot det avtal som kallas Vägkarta för fred.

En dialog
SSU-ordförandens slutsats är att även Israel borde bojkottas – eller så ska båda få vara med i en dialog.

– Båda parter beter sig på samma sätt. Hamas tar inte avstånd från de terrorhandlingar som har varit. Hamas har däremot hållit sig till vapenvila sedan de valdes, israel gör samma sak. De bryter också mot det här genom att använda sig av våld på ockuperad mark.

Men borde inte Hamas erkänna staten Israel innan man tar upp en dialog med dem?

– Man kan påbörja en kritisk dialog som handlar om just det, det är ju någonting som måste till innan man erkänner Hamas.

Splittring inom partiet
SSU:s krav på att regeringen ska ändra inställning till Hamas visar än en gång att det finns en splittring inom det socialdemokratiska partiet.

Carin Jämtin är biträdande utrikesminister.

– Vi har ju en önskan precis som alla andra regeringar inom den europeiska unionen att ha en dialog med den palestinska regeringen, men vi anser att de måste, både i ord och i handling avstå från våld och erkänna sin granne, annars kommer det inte att kunna bli en dialog med Israel, om man inte erkänner sin granne och hedra redan ingångna avtal, säger hon.

Ändra uppfattning
Anna Sjödin vill alltså att regeringen ändrar uppfattning, och att Sverige går före och inleder en dialog med Hamas.

Men Carin Jämtin menar att Sverige redan går i spetsen för att hitta en lösning på Mellanösternkonflikten, och att det arbetet måste ske inom ramen för EU.

– Där driver vi på för att man ska kunna hitta vägar att både förmå den israeliska regeringen som faktiskt ockupationsmakt som vi anser att de är enligt folkrätten, att uppfylla sina åtaganden och inte använda våld, men också att den europeiska unionen och medlemsstaterna inom unionen ska fortsätta att hitta vägar för att påverka organisationen Hamas och därmed den palestinska regeringen att erkänna Israel.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista