Partiledarna debatterade i tv-studion.

Jobb och skola i centrum i valduell

Valets två huvudmotståndare, statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt, möttes i en valduell i SVT på torsdagskvällen. Statsministern lovade bland annat höjda barnbidrag.

– Barnbidragen kommer att justeras också nästa mandatperiod.

Hur mycket då?

– Det får vi komma tillbaka till i valmanifestet, sa Göran Persson.

Göran Persson var inte så precis i sina löften, men ville uppenbarligen i debatten locka såväl barnfamiljerna som de äldre. Exempelvis antydde han höjda bostadstillägg för pensionärerna.

– Inte är pensionerna för höga, det kan jag säga. Jag har inga löften om att höja pensionerna, utan ska vi satsa ekonomiskt på ålderspensionärerna så kommer vi att satsa på den grupp som har det sämst ställt: det är bostadstilläggen, sa statsministern.

Men om det blir ett tydligt löfte får vi veta först när socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest ett par veckor innan valet den 17 september.

Efter debatten antydde Persson att även förtidspensionärerna då kan se fram mot höjda ersättningar.

”Dyr debatt”
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tyckte efter debatten att Persson var väl frikostig med sina löften, exempelvis det om höjda barnbidrag.

– Det var inte det enda han lovade. Han skulle höja ersättningsnivåerna för sjukskrivningarna och var nästan inne och lovade mer pensioner också. Det var en av de dyraste tv-debatter Göran Persson har genomfört, kan jag säga, sa Fredrik Reinfeldt.

I debatten lyfte Reinfeldt fram behovet av fler riktiga jobb. Han vill underlätta för företagare och göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Arbetslösheten i fokus
Han kritiserade Göran Persson för att inte vara tydlig om hur socialdemokraterna vill minska arbetslösheten och utanförskapet i form av sjuka och förtidspensionerade.

– Vi har ett snabbt växande utanförskap. En och en halv miljon människor har alls inte arbete eller så mycket som de skulle vilja. Det du saknar är en idé för hur jobben ska bli fler, sa Fredrik Reinfeldt.

Göran Persson hänvisade till den övergripande ekonomiska politiken som lett till hög tillväxt, och att det kommer att lösa arbetslösheten. Han kritiserade de borgerliga förslagen om sänkt a-kassa.

– Vi ska inte överge den svenska modell som nu gör att jobben växer. Vi ska inte rikta udden mot de arbetslösa, vi ska inte sparka på dem som redan ligger, som ni vill.

Skolor och föräldrar
Förutom jobben stod skolan i centrum för debatten, inte minst friskolorna med religiösa förtecken. Göran Persson kritiserade dem samtidigt som Fredrik Reinfeldt påpekade att skolor inte kan vara likadana överallt och att det behövs variation.

Göran Persson tog också upp föräldraförsäkringen och påpekade flera gånger att moderaterna vill slopa fyra månader, så att den bara blir tolv månader. Han var tydlig med att socialdemokraterna inte vill kvotera föräldraförsäkringen.

Fredrik Reinfeldt replikerade då med att vänsterpartiet och miljöpartiet vill kvotera, och att ingen därför vet hur en vänsterpolitik egentligen kan se ut efter valet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista