Ny FN-konvention om funktionshinder

Redan i slutet av sommaren kan FN bli klar med den nya konvention som ska slå fast vilka rättigheter de funktionshindrade ska ha. Det kan innebära nya krav även på Sverige.

Med internationella mått är Sverige långt framme när det gäller handikappanpassning, men det är bara den första minimi-nivån. Det säger Anuradha Mohit från FN.

Anuradha Mohit från Indien, är på besök i Stockholm. Hon säger att FN har en mycket hög ambition när det gäller mänskliga rättigheter och därför är Sverige långt ifrån slutmålet.

Ombudsmän inte tillräckligt
Hon tycker att de funktionshindrade i Sverige måste få bättre chanser till jobb. Dessutom kanske den nya konventionen kräver Sverige att införa ett system som mer noggrannt kontrollerar att de funktionshindrade verkligen får sina rättigheter.

Systemet med ombudsmän, kanske inte är tillräckligt, säger Anuradha Mohit.

Anuradha Mohit räknar med att utkastet ska vara färdigskrivet till augusti. Och sedan kanske dokumentet kan bli godkänt av medlemsländerna i december eller januari, hoppas hon.

Komplettering
Sedan tidigare finns det FN-konventioner om de mänskliga rättigheterna i allmänhet. Dessa har sedan kompletteras med särskilda regler för barns och kvinnors rättigheter. Först nu är tiden alltså mogen för de funktionshindrade att få en egen rättighetskatalog.

Den nya konventionen behövs för att kraven på handikappsanpassning och rättvis behandling ska bli mer konkreta, säger Anuradha Mohit.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".