EU-utvidgningen fokus när Danmark blir ordförande

Idag presenterade den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen programmet för den danska ordförandeperioden i EU som börjar på måndag. Och absolut viktigast för Danmark är att fler länder kommer med i unionen.
– Den danska dagordningen har den viktigaste dagordningen ett ordförandeskap har haft på många år, säger Anders Fogh Rasmussen, den danske statsministern. Kampen mot terrorism, gemensam asylpolitik, säkra livsmedel, globalt ansvar i all ära, det är ändå utvidgandet av EU som är huvudpunkten under halvåret då Danmark är ordförandeland i unionen. Målet att få med tio nya länder Målet är att avsluta medlemskapsförhandlingarna med tio nya länder till december eller så många som möjligt av de tio länderna. Inget får försena den processen, säger den danske statsministern. En försening skulle vara ödesdiger för det är nu, tretton år efter Berlinmurens fall, som löftena om ett nytt Europa måste infrias: – Det är nu vi ska stänga ett av de mörka kapitlen i Europas historia, säger han. Det stora problemet när det gäller slutförandet av medlemskapsförhandlingarna är unionens stöd till lantbrukarna. Framförallt Sverige, Tyskland och Nederländerna vill ha en genomgripande förändring av EUs jordbrukspolitik så att inte polska bönder och andra låses fast i ett dyrt bidragssystem något som andra EU-länder inte alls är lika kritiska till. Men utvidgningen får inte stupa på jordbrukspolitiken, så viktig är den frågan inte, säger Anders Fogh Rasmussen. Reformerandet av lantbrukspolitiken får absolut inte blandas ihop med utvidgningen: – Det står för mycket på spel historiskt för att man ska sätta den frågan på spel, säger han.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista