Hoyatollah-Islam Mahdabi.

Mullor har sista ordet om kärnkraft i Iran

Irans president Mahmoud Ahmendinejad turnerar just nu i Asien där han samlar stöd för Irans position i kontroversen om landets kärnteknikprogram. Men i Iran ligger inte den yttersta makten den här och andra frågor hos den folkvalde presidentens utan hos mullorna, de religiösa ledarna.

I den heliga staden Qom utbildas de blivande mullor, det är också där som mullan Hoyatollah-Islam Mahdabi undervisar och verkar. Han menar att det är självklart att ett Irans religiösa ledare också styr över politiken.

– Om inte de högsta politiska ledarna och de religiösa ledarna är de samma så kommer det oundvikligen att leda till problem och konflikter mellan politiker och religiösa och då riskerar religionen att förlora sin ställning, säger han.

Makten finns i Qom
Han tar emot i den stora marmorklädda salen i en av Qoms många koranskolor. Regeringen må sitta i huvudstaden Tehran men Qom brukar kallas för Irans egentliga maktcentrum.

I den strikt konservativa lilla staden med de ljusbruna lertegelhusen studerar omkring 10 000 unga män för att bli nästa generations makthavare.

Efter ungefär åtta års studier får de lov att bära den fotsida dräkten och den turbanliknande huvudbonaden som kännetecknar mullorna.

Hoyatollah-Islam Mahdabi säger att det är viktigt för mullorna att engagera sig politiskt och att ha det sista och avgörande ordet, också i frågor som Irans omdebatterade kärnteknikprogram.

”Inget att frukta från Iran”
Han menar att det är självklart att Iran har rätt att utveckla kärnenergi och tillbakavisar USA:s farhågor om att Iran egentligen är ute efter att utveckla kärnvapen.

– Omvärlden har inget att frukta från Iran. Iran har aldrig attackerat något annat land, det har däremot USA gjort. Varför är västvärlden orolig för vad Iran skulle göra med atomvapen, när det är USA som historiskt sett har använt kärnvapen i till exempel Hiroshima, säger mullan Hoyatollah-Islam Mahdabi.

Caroline Salzinger, Qom i Iran
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".