Får gå ut igen.

Fritt fram för landets tamfåglar

Uppdaterad 08:15
Jordbruksverket drar nu tillbaka rekommendationen att alla tamfåglar ska hållas inomhus för att skyddas från fågelinfluensan, skriver Svenska Dagbladet. Smittfaran bedöms nu som mycket liten.

– Vi har inte haft några nya fall de senaste veckorna, så det ser ut som om läget har förbättrats. Vi vet fortfarande inte om det finns cirkulerande virus hos vilda fåglar som inte visar några sjukdomssymtom, men vi har inte hittat några döda fåglar som är positiva för influensa, säger Marianne Elvander på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Innebär det att risken för smittspridning i Sverige är över nu?

– Det ser ut, med tanke på det varma, torra vädret och med tanke på att flyttfåglarna i stort har passerat Sverige, som om vi har en lugnare och stabilare situation.

Det har gått två månader sedan fågelinfluensaviruset H5N1 först upptäcktes i Sverige. Jordbruksverket beslutade då att alla tamfåglar i Sverige skulle hållas inomhus. Dessutom inrättades flera skyddsområden.

Oron för att spridningen skulle ta fart med flyttfåglarna söderifrån var stor, men farhågorna har inte besannats.

65 smittade fåglar
Sedan de första fallen upptäcktes har drygt 500 fåglar undersökt av Statens veterinärmedicinska anstalt, och 65 har visat sig vara smittade med H5N1.

Nu ändrar alltså Jordbruksverket sina rekommendationer så att tamfåglar får vistas ute igen, däremot ska de fortfarande utfodras inomhus.

Smittan kan dyka upp igen
Även om faran verkar vara över för den här gången finns smittan kvar i tamfågelpopulationer i Asien. Risken finns att vilda fåglar där smittas på nytt och då kan smittan spridas till Sverige igen.

– Vi får se till hösten, när flyttfåglarna kommer tillbaka om det har blivit någon återcirkulation av virus i de populationer som kommer.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista