Socialdemokraterna fortsätter att backa

Enligt den senaste opinionsmätningen från Temo fortsätter socialdemokraterna att backa. De har nu 38,9 procent. Vänsterpartiet får 10 procent. Miljöpartiet 4,4. Moderaterna 22,2 procent. Folkpartiet 5,7 procent. Centerpartiet 7 procent och kristdemokraterna 8,5 procent. Frågan är nu om de borgerliga hinner upp socialdemokraternas försprång.
Håller de borgerliga på att få häng på statsminister Göran Persson och hans samarbetspartier? Nja, de borgerliga minskar faktiskt jämfört med förra mätningen, och fortfarande är vänsterpartiet och socialdemokraterna en bra bit större än de borgerliga. Försprånget för vänsterpartiet och socialdemokraterna är mer än 5 procentenheter. Lägger man till miljöpartiets 4,4 procent får det regerande blocket en bra bit över 50 procent. Göran Perssom skulle alltså kunna fortsätta att regera. Men visst lever Göran Persson farligt Hans parti har minskat i varje mätning sen i mars. Det är de unga och väljarna i storstäderna som sviker. Här finns de mest trendkänsliga väljarna och det kan vara ett tecken på att socialdemokraternas offensiv i storstäderna kan ha misslyckats. Risken ur s-synpunkt är fortfarande att de socialdemokratiska väljarna tar valutgången för given och lägger sig på sofflocket. Det är inte säkert att strategin att låta Göran Persson sväva ovanför inrikespolitiken håller. I valet 1979 försökte Ola Ullsten som ledde folkpartiregeringen göra något liknande. Folkpartiet förlorade det valet. En gammal sanning är att det är i mittfältet som valet vinns Centerledaren Maud Olofsson anser att de borgerliga bara kan vinna om mittenpartierna gör ett starkt val. Därför höjer centern barnbidraget med det dubbla, något som socialdemokratiska väljare kan tänkas uppskatta. Därför talar folkpartiledaren Lars Leijonborg nästan bara om skolan. För kristdemokraternas ledare Alf Svensson är siffrorna ingen rolig läsning. Partiet backar med mer än 3 procentenheter jämfört med valet. Partiledaren hoppas att kristdemokraternas motstånd mot homoadoptioner ska märkas i valet, men i opionionsmätningarna syns inget än. Något som borde oroa samtliga partier är uppgången för övriga partier. De får nu 3,1 procent mot 0,5 så sent som i maj. Här finns främlingsfientliga Sverigedemokraterna som alltså tycks ha gynnats av publiciteten kring partiet. Det ska tilläggas att fredagens Temo-mätning bara är en mätning av många. Andra mätningar visar att miljöpartiet ligger under fyraprocentsspärren. Men temomätningen ökar dramatiken kring valet. Och medverkar till att höja valtemperaturen som hittills varit ganska låg. Det är inte självklart att Göran Persson är statsminister efter den 15 september.
Thomas Hempel, inrikespolitisk kommentator, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".