Dyr reform för äldre.

Tandvårdsreform dyr för staten

Det högkostnadsskydd för tandvård för äldre som infördes 2002 har lett till skenande kostnader för staten. Det visar en granskning som Riks-revisionen har gjort. Stödet innebär att äldre aldrig behöver betala mer än 7 700 kronor, plus material.

– Jag tror att det beror på olika saker. Dels ser vi att regeringen inte hade ett fullgott beslutsunderlag när man tryckte på knappen och drog igång den här reformen, men det finns också stora brister i själva konstruktionen, säger riksrevisor Eva Lindström.

Infördes för fyra år sedan
Den första juli 2002, för snart fyra år sedan, infördes tandvårdsstöd för äldre. Stödet omfattar personer som är 65 år och äldre och innebär att patienten aldrig behöver betala mer än 7 700 kronor, plus material, för en större behandling hos tandläkaren.

Regeringen räknade med att det här skulle kosta staten ungefär 600 miljoner kronor per år. Men Riksrevisionens granskning visar att det har blivit nästan tre gånger så dyrt: 1,5 miljarder kronor.

För dåligt utredd
Anledningen till felberäkningen är enligt Riksrevisionens granskning att frågan var för dåligt utredd när beslutet fattades.

Och det finns fler problem:

– Det finns också stora problem i själva konstruktionen. Det finns egentligen inga incitament, varken för patient eller för vårdgivare att hålla igen på kostnaderna, när högkostnadsskyddet egentligen är passerat, och det finns också tydliga svagheter i den här så kallade förhandsgranskningen, säger riksrevisor Eva Lindström.

Det är Försäkringskassan som avgör vem som har rätt till tandvårdsstödet. Enligt Riksrevisionen tar prövningen där för lång tid. Det är också svårt för Försäkringskassan att veta vilka behandlingar som är nödvändiga, något som gör att nästan alla ansökningar godkänns.

Och riksrevisor Eva Lindström säger att hela tandvårdsstödet för äldre nu borde arbetas om.

– Nu sitter det ju en utredning som ska titta på hela tandvården, och vi tycker att man i det sammanhanget måste göra en ordentlig omprövning av hela den här konstruktionen.

Och om man inte gör det, vad händer då?

– Det finns en stor risk för att de här kostnaderna kommer att fortsätta att öka.

Hur mycket då?

– Det kan vi inte svara på. Däremot tycker jag att det råd man kan ge är väl att tänka efter före, och när man gör den här typen av stora reformer måste man ha ett fullgott beslutsunderlag, säger riksrevisor Eva Lindström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista