Tamilska tigrarna varnar övervakare

I Sri Lanka varnar nu gerillagruppen de tamilska tigrarna de skandinaver som övervakar vapenvilan för att färdas på regeringssidans fartyg. Varningen kommer efter den värsta militära sammandrabbningen sedan vapenvilan 2002.

Flera båtar från gerillan gick på torsdagen till anfall mot ett regeringsfartyg. Enligt militären dödades 17 flottister och 50 rebeller.

Enligt Robert Nilsson, talesman för de skandinaviska övervakarna, har man ännu inte tagit ställning till om observatörer ska fortsätta åka med regeringssidans fartyg.

På väg till Jaffna
Det var ett fartyg med 700 soldater på väg till Jaffna i norr som angreps av de tamilska tigrarna på torsdagen. Enligt Sri Lankas regering var det ungefär 15 båtar som angrep, däribland båtar på självmordsuppdrag.

De tamilska tigrarna säger att övervakarna är partiska och tagit ställning för regeringssidan, tigrarna varnar nu de skandinaviska övervakarna för att vara ombord regeringsfartyg och säger att tigrarna inte är ansvariga för konsekvenserna.

De tamilska tigrarna har en helt annan version än Sri Lankas regering och de skandinaviska övervakarna om vad som hände på torsdagen.

Tigrarna säger att det var deras fartyg som på torsdagen oprovocerat angreps av Sri Lankas marin.

Grava brott mot vapenvila
De skandinaviska monitorerna säger i en rapport att tigrarna senaste tiden begått grava brott mot vapenvilan med syfte att provocera fram en reaktion från Sri Lankas marin.

– Vi kommer under dagen att få bilden ännu klarare om vad det egentligen var som hände. Är det så att vi kommer fram till att det här är regisserat av tigrarna, kommer de naturligtvis att ha skulden för det här, säger Robert Nilsson, talesman för de skandinaviska övervakarna.

Förra månaden var den blodigaste i Sri Lanka sedan vapenvilan slöts för fyra år sedan. I april dog närmare 200 människor i konflikten.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista