Kritik mot webbsida med personuppgifter

En ny svensk webbsida på internet publicerar hemadresser till alla svenskar. Enda undantaget är de som lever med skyddad identitet. Datainspektionen har fått ta emot åtskilliga klagomål från poliser, socialsekreterare och offentliga personer.

– Jag har bara tagit del av andrahandsinformation men de uppgifter som jag har fått gör att det verkar tillräckligt intressant för att gå vidare. Att ta reda på lite mer, om det här är en verksamhet som är förenlig med personuppgiftslagen eller inte, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen.

Sedan flera år har det varit möjligt att söka telefonnummer via olika webbsidor på nätet, då har inte de personerna har hemliga telefonnummer kommit upp på sökningarna. Många poliser, åklagare, artister, skådespelare och andra kändisar har just ett hemligt telefonnummer.

Lätt att hitta uppgifter
Men genom den här sajten går det, genom en enkel sökning på datorn, att få fram hemadress och vilken födelsedag en person har. Däremot syns inte hemadressen och födelsedagen för ungefär 10 000 svenskar som har skyddad identitet, inte heller för barn under 15 år.

Uppgift om till exempel hemadress är redan idag offentlig. Genom den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen kan man få ut uppgifterna via folkbokföringsregistret på Skatteverket.

Inleder utredning
Men det innebär ändå inte att uppgifterna ska kunna vara tillgängliga hur som helst på internet och därför inleder Datainspektionen nu en utredning, säger Göran Gräslund.

– Det är en väldig skillnad i att det finns en gränslös mängd uppgifter som är oerhört lätt att komma över, jämfört med att man måste ta kontakt med den myndighet som har uppgifterna i varje enstaka fall. Jag tror att det är mångfalden och lättåtkomligheten som gör att det här är en helt annan sak, säger Datainspektionens generaldirektör, Göran Gräslund.

Företaget som driver webbhotellet där webbsidan med adresser funnits stängde sidan tillfälligt på fredagseftermiddagen till följd av överbelastning.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista