Oklart hur mycket s vill höja a-kassetaket

Socialdemokraterna går till val på att höja a-kassetaket. När statsminister Göran Persson på fredagen fick frågan om hur stor höjningen blir om socialdemokraterna vinner valet ville han dock inte precisera sig.

– Det kommer att finnas i vårt valmanifest men exakt hur mycket är för tidigt att säga. Vi måste väga av det mot det statsfinansiella utrymme vi ser att vi har, säger Göran Persson.

Om det ska upp i samma nivå som de andra socialförsäkringarna så handlar det om ganska mycket pengar?

– Ja, då ska det upp rätt kraftigt. Å andra sidan så är arbetslöshetsnivån i de grupperna inte den högsta, säger Persson.

Peter Schönefeldt, kanslichef på a-kassornas samorganisation, anser att maxersättningen bör höjas från 16 000 till ungefär 20 000 kronor vilket är det tak som idag gäller för sjukersättning.

Men bara en höjning är inte tillräckligt. A-kasseersättningen måste på något sätt kopplas till prisökningarna i samhället. I takt med att mat, bensin och kläder blir dyrare måste också taket i a-kassan skrivas upp automatiskt, anser Peter Schönefeldt.

– På det viset blir det värdeskyddet, att man alltså följer med i den inflation och den prisutveckling som sker, säger Peter Schönefeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista