Tysk polis gör bordellrazzior inför VM

En månad före fotbolls-VM har tysk polis genomfört stora razzior mot bordeller runt om i Tyskland. Aktionen var riktad mot tvångsprostitution och människohandlare och enligt polisen har ett sjuttiotal personer gripits.

Längs kullerstensgatan Ravensbergerstrasse i ett indstriområde i Dortmund står ett tiotal kvinnor och väntar på kunder.

Trafiken är i full gång klockan fyra på eftermiddagen, bilarna kör sakta förbi med nedvevade rutor.

Ingen vill bli intervjuad
Ingen av kvinnorna vill säga något när jag frågar så jag går bort till bensinstationen på hörnan. Hit går de prostituerade när de tar rast för att dricka kaffe och äta något. Här träffar jag även Alfred som arbetar som chaufför åt de prostituerade.

- Det är knappt några här i dag. Polisen har kontrollerat gatan liksom flera klubbar i områet. De som uppehåller sig illegalt i Tyskland håller sig nu borta, säger han.

Polisen i Tyskland har blivit mer aktiv efter påtryckningar från utlandet inför fotbolls-VM. Med en miljon tillresta fotbollsfans förväntas sexhandeln öka och kritik har inte bara kommit från europeiska grannar som Sverige.

Bush tog upp frågan med Merkel
När förbundskansler Angela Merkel besökte Vita huset förra veckan, tog president George Bush upp frågan. Men chauffören Alfred, tror kontrollerna bara är tillfälliga.

– När fotbolls-VM börjar har inte polisen tid och då kommer de illegala tillbaka, säger han.

Kristian Åström. Dortmund
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista