Misstänkta människosmugglare gripna

Nio personer greps och anhölls på fredagen i vad som kan vara den hittills största härvan av människosmuggling i Sverige. Utredningen har pågått sedan i höstas och gripandena kunde ske efter omfattande spaningsinsatser.

– Hela det här ärendet är mycket omfattande och kan kanske vara ett av de största vad gäller människosmuggling till Sverige. Det rör sig om personer som har kommit till vårt land på falska handlingar, människor som befinner sig en mycket besvärlig och olycklig situation och som har fått betala säkerligen dyra pengar för att med falska handlingar komma till Sverige, säger Christer Nordström, presstalesman på polisen i Uppsala.

Inte barnarbetare eller prostituerade
Det handlar alltså inte om smuggling av barnarbetare eller prostituerade utan snarare ett utnyttjande av människor som velat bygga upp en tillvaro i Sverige och andra västeuropeiska länder.

Utredningen började i Uppsala i höstas och har gått vidare i nära samarbete med gränspolisen i Stockholm och polis- och åklagarmyndigheter i Holland och Belgien.

Den omfattande människosmugglingen ska ha förgreningar runt om i Sverige och i Europa.

Gripandena på fredagen skedde i Uppsala, Stockholm och Falkenberg.

Tillslag mot nio adresser
Polisen har gjort husrannsakningar på nio adresser och gjort flera beslag och säkrat spår som har stort intresse för den fortsatta utredningen.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Magnus Berggren vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala.

Åklagaren är förtegen
Han vill ännu inte uttala sig om vilken bevisning som finns mot de misstänkta eller varifrån de människor kommer som smugglats hit.

– Vi uttalar oss inte om resvägar i det här läget.

Hur många är det som har kommit på det sättet?

– Det vill jag heller inte uttala mig om.

Hur kom ni de här smugglarna på spåren?

– Det är också en sak som vi ska ta i förhör först med inblandade personer så den uppgiften kan jag inte lämna ut idag.

Varifrån kommer de misstänkta?

– Ja, de är i varje fall inte födda i Sverige, men den del av dem är svenska medborgare, säger åklagare Magnus Berggren.

Gunilla Österlund i samarbete med SR Uppland
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista