Färre liter säljs.

Bensinförsäljningen går ner

För första gången på länge minskar nu försäljningen av bensin. Från januari till och med april i år minskade försäljningen med fyra procent jämfört med samma period förra året. Den största förklaringen är att bensinen blivit för dyr för många.

– Det finns en övergång till E85 och en mindre övergång till diesel, men där kan man inte förklara minskningen utan det måste vara minskad konsumtion som betyder att man kör mindre, och den stora anledningen till det måste vara priset, säger UIf Svahn, vd på Petroleuminstitutet.

Kan man se en ny trend här?

– Det brukar gå ner lite grann när priset stiger, men det här är en kraftig nedgång, så jag tycker faktiskt att man kan prata om en ny trend.

Varierande priser
Bensinpriset varierar något mellan olika delar av landet. Men Statoil, Preem och OK Q8 tar 12,40 kronor för en liter 95-oktanig bensin. Det är bara 11 öre från rekordnoteringen i höstas, då en liter kostade 12,51.

Att försäljningen minskar nu när det är hög fart i ekonomin och transportsektorn har mycket att göra, tyder på att det är vanliga privatbilister som dragit ned på bilåkandet.

Stigande pris under sommaren
Lagom till sommarsäsongen och semestrarna brukar bilåkandet öka och när efterfrågan ökar så ökar ofta priset.

Viktigare för priset är också vad som händer med världsmarknadspriset på råolja. Oron i oljeländer som Iran och Nigeria håller priset uppe. Men skulle spänningarna minska, tror Ulf Svahn att det kan motverka en större höjning till sommaren.

– Därmed så hoppas jag och tror faktiskt att vi ska kunna hålla oss till 13 kronor. Men det är väldigt osäkert och väldigt nervöst.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista