Vill inte kommentera.

JO kallar till nya förhör om samtal

Justitieombudsmannen går vidare med granskningen av statsminister Göran Perssons närmaste man statssekreterare Lars Danielsson. Frågan är om han har ljugit om telefonsamtal till UD:s statssekreterare Hans Dahlgren vid tsunamin.

JO Nils-Olof Berggren vill höra Hans Dahlgren.

– Det som vi närmast har beslutat oss för är att be kabinettssekreterare Hans Dahlgren att komma hit för ett samtal. Det samtalet ska naturligtvis avse förekomsten av e här eventuella kontakterna emellan honom och Lars Danielsson på annandag jul 2004.

Den här dokumentationen som eventuellt finns av samtal som förvaras hos Telia funderar du på att begära ut den?

– Det kan ske men det har jag ännu inte tagit ställning till, säger JO Nils-Olof Berggren.

Kallar Hirschfeldt till förhör
Nils-Olof Berggren har förutom Hans Dahlgren också beslutat kalla Katastrofkommissionens ordförande hovrättspresident Johan Hirschfeldt till förhör.

Det handlar alltså främst om frågan om Lars Danielsson har ljugit om de telefonsamtal han ringde under annandag jul 2004 när larmet om flodvågskatastrofen kom.

Han sa inför Katastrofkommissionen att han ringt tre samtal till statssekreterare Hans Dahlgren på utrikesdepartementet något som Dahlgren förnekade.

Motstridiga uppgifter
Katastrofkommissionen och Johan Hirschfeldt uppmanade då Danielsson att komma in med en förklaring till de motstridiga uppgifterna.

I JO-förhören som hölls för fjorton dagar sedan och som offentliggjordes på fredagen säger Lars Danielsson att han hade ett telefonsamtal med Hirschfeldt i frågan.

Men på fredagen låter Lars Danielsson rättschefen i Rosenbad skicka in en rättelse av det han själv sagt. Han uppger nu att han också träffat Johan Hirschfeldt i saken.

JO offentliggjorde förhören
JO har i det offentliggjorda förhöret många frågor om telefonsamtalen och undrar om Lars Danielsson själv bett telefonoperatören om en lista på vilka samtal han ringde under annandag jul 2004. Men Danielsson svarar att han inte har gjort det. Han har också svårt att minnas vilken telefon han använt.

Han anser inte heller att samtalen med Dahlgren oavsett om de ringdes eller ej hade någon betydelse för hur flodvågskatastrofen hanterades av regeringen eller av regeringskansliet.

– Alltså gick jag inte vidare i saken, säger han till JO.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista