1 av 2
Militärer tömmer dunkar som skulle fyllas med stulet bränsle.
2 av 2
En oljepipeline går längs med stranden i Ilago.

200 döda i oljeexplosion i Nigeria

En stor explosion i en oljeledning har inträffat i Nigeria, strax utanför den kommersiella huvudstaden Lagos. Enligt polisen kan fler än 200 människor ha omkommit i explosionen.

Döda, svartbrända kroppar, ligger kringspridda på marken, uppger ögonvittnen för nyhetsbyråer på plats.

Polisen uppskattar att minst 150, kanske 200 eller fler har omkommit i explosionen, som inträffade i en oljeledning utanför tiomiljonersstaden Lagos.

Oljetjuvar
Vad som orsakade explosionen är inte klarlagt, men misstankarna går till oljetjuvar, som har borrat hål i ledningen för att tappa ut olja. Och de misstankarna stärks av att omkring 500 bensindunkar har hittats i närheten av explosionen. 

Lagos ligger långt ifrån Nigerdeltat, där huvuddelen av Nigerias olja utvinns, och långt från de oroligheter som har präglat deltat, med kidnappningar, sabotage och överfall på oljearbetare.

Flera explosioner har inträffat
Explosionen på fredagen sägs ha inträffat i en högtrycksledning för bensin, som tjuvar ville åt för att sälja på svarta marknaden. Och det är inte första gången som tjuvar försöker komma åt oljan, det görs nästan dagligen och med många olyckor som följd.

Minst 12 stora explosioner har inträffat i Nigeria de senaste tio åren, den värsta olyckan krävde fler än 1 000 människoliv.

Trots att Nigeria är världens åttonde största producent av olja, så råder ständig bensinbrist i Nigeria, som saknar alla raffinaderier och som exporterar all råolja och måste importera dyr bensin.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista