Affärsman misstänkt för svindleri

En svensk-brittisk affärsman misstänks för grovt svindleri och grovt insiderbrott i ett företag som är noterat på småföretagsbörsen Aktietorget.

Det var i tisdags som mannen greps ochpå fredagen hölls en flera timmar lång häktningsförhandling vid Nacka Tingsrätt. Mannen släpptes på fri fot under fredagseftermiddagen, men misstankarna mot honom kvarstår och han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för grovt svindleri och grovt insiderbrott.

Besked om stororder
Det var i slutet av 2005 som bolaget berättade att man fått en stororder och som en följd av det steg aktiekursen mycket kraftigt. Den brottsmisstänkte huvudägaren sålde då en stor del av sitt innehav för 70 miljoner kronor.

I mars visade det sig att storordern inte fanns på papper, bara muntligt och handeln med bolagets aktie stoppades på Aktietorget.

Sedan dess har bolaget granskats av bland andra revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse.

Flera konkurser
Den svensk-brittiske affärsmannen har varit inblandad i 11 bolagskonkurser samt en personlig konkurs.

– Hela den här historien har varit ganska allvarlig sedan den började. Bolaget har ljugit för oss, då tvingade vi dem att låta genomföra en due diligence, det vill säga en noggrannn undersökning av en revisionsbyrå, det säger Patrik Engellau som är vd för Aktietorget.

– Resultatet av den undersökningen kom fram häromdagen, och det var tyvärr inte någon glädjande läsning precis, säger han.

Även handeln i ett annat av de fyra företag på Aktietorget som den misstänkte affärsmannen kontrollerar, stoppades i dag.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".