Paret Persson och Steen.

Anitra Steens pengar betalar husbygget

Statsminister Göran Persson säger till Ekot att det huvudsakligen är hans hustru Anitra Steen som finansierar den sörmländska gården Torp, och att parets satsning på gården inte påverkar Göran Perssons politiska engagemang.

Just nu pågår en förundersökning av statsministern, misstänkt för arbetsmiljöbrott, SSU:s ordförande Anna Sjödin är åtalad på fyra punkter, det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu är åtalad för mutbrott och JO utreder om statsministerns närmaste man Lars Danielsson ljugit för riksdagen och katastrofkommissionen.

Allt det här är besvärande, medger statsministern. Men han anser att satsningen på jordbruksfastigheten i Sörmland inte påverkar hans politiska engagemang. Och att det påkostade gårdsbygget skulle vara en politisk belastning för honom eller partiet, det anser inte Göran Persson.

– Jag tror inte det. Säker kan man aldrig vara. Man vet aldrig var saker och ting drar iväg i en debatt. Å andra sidan, skulle det vara så ytligt och så tunt, det förtroende som jag bär på efter så många år som både partiordförande och statsminister, då har jag kanske missbedömt läget, säger Göran Persson.

Hur stor förståelse har du av att folk kan bli provocerade av detta, att en socialdemokratisk partiordförande har råd med en sådan gård och en sådan satsning?

– Jag kan förstå om en del tycker att det är märkligt. Å andra sidan ska man då komma ihåg att det är inte den socialdemokratiske partiordföranden som är huvudfinansiären, utan hans hustru. Det är ofta något som glöms bort, vilket jag tycker är märkligt. Jag har turen att leva tillsammans med en kvinna som tjänar bra, mycket bättre än vad jag gör.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista