Bloggkrönikan den 13 maj 2006

Bloggkrönikans tema är övervakningssamhället och informationsutbyte om teletrafik mellan EU och USA.

”Den fulla vidden av Thomas ’Big Brother’ Bodströms övervakningssamhälle börjar så sakta klarna för allt fler”, skriver Lars Olofsson med anledning av Sydsvenskans avslöjande att myndigheter i USA kommer att få tillgång till all den information som teleoperatörer inom EU nu måste lagra om vem som har kontakt med vem via telefon, e-post, sms och liknande.  

Lars Olofsson fortsätter: 

”Trafikdatalagringen är en integritetskränkande massövervakning av vanliga skötsamma medborgare som tvingats fram med hänvisning till det spöklika hotet från terrorn. Helt utan några bevis för att det faktiskt är ett effektivt medel för att motverka terrorism.  

Nu visar det sig alltså att denna känsliga information inte ens kommer att stanna hos svenska myndigheter. FBI och andra amerikanska polismyndigheter, vilket i praktiken också innefattar organisationer som CIA och NSA, ska också få tillgång till detta. Därmed kan Bodström lova att informationen inte kommer att läcka eller missbrukas hur mycket han vill. 

Det visar sig också att amerikanska NSA i smyg har byggt en olaglig databas med trafikdata om alla telefonsamtal i USA efter attackerna mot WTC. De bedriver även inrikes avlyssning på industriell skala och dammsuger teletrafiken både utrikes och inrikes helt utan någon respekt för personlig integritet eller vad lagstiftningen säger.  

Nu ska de också få möjlighet att kika alla svenskar över axeln med hjälp av våra egna myndigheter och telebolag. Antagligen kommer Big Brother Bodström att hävda att detta inte heller är något nytt, att CIA alltid har haft koll på vem alla svenskar ringer och skickar e-post till.” 

Johanna Nylander med Frihet, fildelning och feminism varnar också för hur vanliga människor påverkas: 

”Oavsett vad justitieminister Bodström hemma i Sverige, eller Bush i USA lovar om att ’vanliga människor’ inte skall drabbas av någon övervakning, så kommer de drabbas. Det finns ingen tillräckligt stor anledning att föra denna typen av register, de kränker bara människors personliga integritet, och är gigantiska resursslöserier. Dessutom så tycker jag faktiskt att jag borde få ha mitt privatliv ifred, och att polisen borde satsa sina resurser på brottslingar, istället för att spara en massa uppgifter om människor som inte gjort något.” 

Patrick Strang med Suburbia ser stora faror med informationsutbyte om teletrafik mellan USA och EU. 

”Om vi för ett ögonblick helt bortser från det orimliga i att detta över huvud taget existerar - varför är det så att USA automatiskt får tillgång till EU:s databaser? Jag har svårt att tro att informationsutbytet är ömsesidigt. Skulle inte EU vara en motpol till USA, eller har vi tappat det någonstans på vägen? I den röra som uppstått i världen efter 11 september 2001 vore det väl utmärkt om EU kunde vara en ledstjärna för öppenhet och sans och vett?” 

Stefan Olsson påpekar att övervakningssamhället även kan slå tillbaka på makthavarna. Under rubriken Storebror ser dig Danielsson skriver han om hur statssekreterare Lars Danielsson nu pressas allt hårdare för att en gång för alla avslöja vad han egentligen hade för sig annandagen 2004, tsunamidagen. 

” Ironiskt nog är detta en effekt av det övervakningssamhälle regeringen själv har varit med om att skapa. Vi känner alla till regeringens olika förslag om hårdare övervakning av medborgarna, där e-post och mobiltrafik skall lagras i upp till två år. Det är just denna typ av information som media nu försöker få ut från regeringskansliet angående Lars Danielssons förehavanden. 

Det är beklämmande att se hur regeringen ena dagen obekymrat kan lägga lagförslag om hårdare övervakning av vanliga medborgare, för att nästa dag göra allt för att stoppa medborgarnas övervakning av regeringen.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Lars Olofsson: http://www.larsolofsson.se/index.php?title=20060512_tfd&more=1&c=1&tb=1&pb=1#i1147404537
Johanna Nylander: http://johannanylander.blogspot.com/2006/05/vervakning-p-internationellt-plan.html#i1147425776 
Patrick Strang: http://strangnet.se/blog/ 
Stefan Olsson: http://stefanolsson.nu/2006/05/11/storebror-ser-dig-danielsson/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista