Hyllorna i medicinförrådet gapar tomma. Foto: Christer Fridén/SR.

Palestinsk sjukvård drabbad av bojkott

Penningbristen i de ockuperade palestinska områdena drabbar nu också palestiniernas sjukvård. Omvärldens bojkott av Hamsregeringen gör att medicin och annan sjukvårdsmateriel tar slut och det finns inte pengar att köpa nytt.

– Vi saknar en del mediciner och annan utrustning för vården. Behandlingen av njurpatienter på dialysavdelningen kräver 50 flaskor av en speciell medicin varje dag och det får sjukhuset inte längre.

Dialysavdelningen är därför på väg att stänga. Också behandlingen av cancerpatienterna är i fara. Vissa cancermediciner är helt slut och andra är på väg att ta slut. Det berättar doktor Isa Janini på det statliga sjukhuset i Betlehem som stöds av bland annat Svenska Jerusalemföreningen.

Sjukhusets medicinförråd håller på att tömmas och det kommer ingen påfyllning.

– Vi har finansiella problem, vi har inga pengar. Vi har inga pengar och hälsoministeriet har inga pengar för att köpa mediciner och sjukvårdsutrustning, säger Isa Janini.

Ingen får lön
Varken Isa Janini eller de andra som jobbar på sjukhuset har fått någon lön sedan mars. Men än så länge kommer i alla fall alla till jobbet och försöker göra så gott de kan med de för varje dag krympande vårdresurser som står till buds.

Orsaken till den här situationen är alltså omvärldens ekonomiska bojkott av den palestinska terroriststämplade Hamasregeringen.

Ingen humanitär hjälp
Ännu har sjukhuset inte sett något av den utlovade humanitära hjälpen som skall nå palestinierna utan att gå genom den Hamasstyrda palestinska myndigheten.

Doktor Janini hoppas att Europa sätter press på USA och Israel för att få fram åtminstone humanitär hjälp till palestinierna. Men han vill inte svara på frågan om det var ett misstag av palestinierna att rösta på Hamas.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista