Idrottsledare utbildas i hjärträddning

För att rädda livet på människor som drabbas av hjärtstillestånd har Nacka som en av de första kommunerna köpt in bärbar hjärträddningsutrustning, så kallade defibrillatorer till idrottsanläggningar i kommunen. Ett åttiotal idrottsledare har utbildats.

– Det vi behövde tänka på, det var att få igång den, och trycka på på-knappen. Sedan talar den ju om precis hur man ska göra, säger Catharina Conrad från Järla IF fotbollsklubb som är en av de idrottsledare som har fått utbildning.

Att rädda liv genom att ge elektriska stötar till personer som fått hjärtstillestånd är inte svårt, berättar Catharina Conrad. En dags utbildning är allt som behövs, enligt riktlinjer från svenska kardiologföreningen.

Tolkar hjärtrytm
Den bärbara lilla defibrillatorn talar själv om hur du ska gå till väga, och apparaten tolkar patientens hjärtrytm och bedömer om patienten behöver en elstöt eller inte.

– Följer man de instruktionerna är det inte svårare än så, säger Catharina Conrad.

Nacka kommun har köpt in fem defibrillatorer som kostar omkring 20 000 kr per styck. De finns nu i kommunens idrottsanläggningar.

Ett åttiotal idrottsledare har fått utbildning och föreningarna i Nacka har möjlighet att låna en vid större turneringar och evenemang.

Drabbas någon av hjärtstillestånd har man tre minuter på sig att få igång hjärtat igen men av de omkring 5 000 personer som drabbas av hjärtstillestånd utanför sjukhusen varje år överlever bara ett fåtal. Minst 95 procent dör.

Forskare har sedan länge hävdat att många liv skulle kunna räddas om defibrillatorer fanns tillgängliga på fler offentliga platser.

Förvånad över lågt antal
Hjärtforskaren Mårten Rosenqvist på Södersjukhuset i Stockholm berättar att det bara i Stockholm dör en person varannan månad på grund av hjärtstillestånd som inträffat på just idrottsanläggningar.

Han är förvånad över att mycket få idrottsanläggningar har hjärträddningsutrustning.

– Jag blev förvånad att man satsar på mycket dyrbar utrustning och på så mycket ”bling-bling” när det gäller inredning och lokaler, men när man inte satsar på det här, som jag tycker borde vara ganska självklart, säger Mårten Rosenqvist.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista