"USA bör borra efter olja i Kuba"

Energikrisen och de höga oljepriserna gör att USA borde skrota sitt handelsförbud med Kuba. Det anser ett antal amerikanska politiker som i stället vill driva igenom en lag som gör det möjligt för amerikanska företag att utvinna olja på kubanskt territorium.

– Snart kommer man kunna stå ute på Florida Keys och blicka ut över havet och se oljeriggar - och de kommer inte att vara amerikanska, utan kinesiska.

Ja,så sa den republikanske senatorn Larry Craig, i ett utfall mot den amerikanska politik som sedan 45 år hindrar USA att ha handelsförbindelser med det socialistiska Kuba.

Behov före ideologi
Oljepriset är en het fråga här i USA. Dagligen visas tv-bilder på människor som förbannar de med amerikanska mått höga bensinpriserna.

Och därför leder nu senator Craig en falang av politiker som anser att behov måste gå före politisk ideologi. USA behöver olja, oljan finns på Kubas territorium - och därför är det dags att skrota embargot som stänger ute amerikanska företag från Kuba.

Craig har nu lagt fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt för amerikanska oljeföretag att borra på kubanskt vatten där oljan finns.

”Cyniskt förslag”
Det förslaget mötte på fredagskvällen hårda reaktioner från kubanska exilgrupper i USA, en grupp som har stor betydelse i amerikansk politik.

Flera företrädare för exilkubanerna menade att lagförslaget är cyniskt och visar att politikerna inte bryr sig om Kubas brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt uppgifter till flera nyhetsbyråer ska indiska och spanska oljebolag slå sig ihop med Norsk Hydro för att leta olja i Mexikanska golfen.

Kina på spottavstånd
Men det som framför allt rör upp känslorna här i USA är Kina, som USA anser för en mycket aggressiv oljepolitik. Enligt uppgift ska Kina börja borra olja från tolv oljeriggar i Mexikanska golfen.

– Samtidigt som vi upplever en allvarlig oljekris här i landet, kommer kineserna att borra olja på spottavstånd från USA - det kommer att chocka amerikanerna, sa senator Larry Craig.

Sara Stenholm, Washington
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista