Wienmöte misslyckande för Latinamerika

Toppmötet mellan EU och Latinamerika, som avslutades i Wien på fredagen, blev inte det steg på vägen mot ökat handelsutbyte, som var mötets syfte, utan blev istället en illustration av de djupa motsättningar som har blottlagts i Latinamerika på senare tid.

Mötet i Wien var det fjärde toppmötet mellan EU och Latinamerika. Och för bara några veckor sedan trodde man allmänt att det skulle leda till konkreta avtal mellan EU och de olika tullunioner som finns inom den latinamerikanska regionen.

Men de förhoppningarna grusades.  

Svåra interna kriser
Flera av de latinamerikanska tullunionerna befinner sig i svåra interna kriser och istället för att förhandla med homogena block med en gemensam politik hamnade EU nu en slags korseld som gick såväl inom som mellan de olika latinamerikanska blocken. 

Det rör sig om flera konflikter som inte alltid hänger ihop och som dessutom bryter med föreställningen om en allmän vänstervåg i Latinamerika, eftersom flera av de skarpaste konflikterna går mellan länder med socialistiska presidenter. 

Men den viktigaste bakomliggande orsaken har att göra med energifrågor.  

Bolivias nationalisering
Och en utlösande faktor för konflikterna, det var Bolivias beslut nyligen att nationalisera landets energitillgångar. 

Vad det egentligen kommer att innebära är ännu inte klart. 

Men det har gett upphov till en atmosfär av misstänksamhet och osäkerhet. Och starka tecken tyder också på att det är inledningen på en ommöblering av den politiska kartan på kontinenten. 

Medan de gamla tullunionerna och politiska blocken befinner sig i kris, har ett nytt block bestående av Venezuela, Bolivia och Kuba, börjat gå på offensiv, framburet av de enastående oljeinkomster som Venezuelas Hugo Chavez har tillgång till. 

Men om kontrollen över energitillgångarna ska leda till en ny typ av integration eller, som mycket nu tyder på, till desintegration, det är i högsta grad en öppen fråga. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".