Skatteverket utreder fakturafusk

Skatteverket hävdar att det blivit vanligare att butiker ändrar på fakturor så att köpare ska kunna sätta upp privata inköp på sitt företag, för att undgå skatt. Just nu jobbar 150 skatterevisorer speciellt med att försöka komma åt den här typen av fiffel.

Projektledaren Gerd Adolfsson ger några exempel på vad man har sett när man har granskat fakturor.

– Det kunde till exempel stå datortillbehör fast det var en plasma-tv, det kunde stå kopiator och fax, fast det var en hemmabio-anläggning.

Säljare medverkar till skattefusk
Enligt Skatteverket är det här ett problem som består av två delar, dels att köparen avsiktigt undanhåller skattepengar, men framförallt att säljare allt oftare medverkar till skattefusk genom att gå med på att ändra artikel på fakturan, på så sätt kan kunden göra skatteavdrag på privata inköp.

– Framförallt är det ju de branscher där du kan göra inköp som både går att använda privat och i en näringsverksamhet. Det kan vara kök, byggvaror, möbler, hemelektronik.

Utredningar över hela landet
Det handlar om åtskilliga 100 miljoner kronor i undanhållen skatt, säger Gerd Adolfsson.

Nu pågår ungefär 100 utredningar och Gerd Adolfsson räknar med att 400 utredningar kommer att genomföras runt om i landet under det här året som projektet pågår.

De butiker som misstänks för felaktigheter kommer att polisanmälas.

Det är 150 skatterevisorer, motsvarande 40 heltidstjänster, som arbetar med det här. Det handlar om att granska fakturor, men också om att informera butiker och säljare.

– Vi får mycket positivt bemötande för det här är ju ett sätt för butiksägaren att kunna säga att det här är olagligt, det här ställer vi inte upp på, säger Gerd Adolfsson.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista