Kärnkraften byggs ut kraftigt i Asien

De flesta nya kärnkraftverk i världen finns i Asien. Där pågår en stor expansion av atomenergisektorn, och många länder ser kärnkraft som framtidens energikälla.

Det är i Asien som den stora kärnkraftstillväxten sker. Det gäller särskilt Kina, Indien, Japan och Korea. Asien som helhet har i dag ungefär 100 reaktorer i drift, och ett 20-tal under konstruktion.

Även länder som inte satsar på kärnkraft har ofta reaktorer för forskningsbruk. Av de större ekonomierna är det bara Singapore och Nya Zeeland som inte ens har forskningsreaktorer.

Japan har 55
För några år sedan stängde Japan av flera av sina reaktorer för säkerhetskontroller, men nu är landets 55 reaktorer i drift igen. Och fler planeras. I dag kommer ungefär en tredjedel av landets el från kärnkraft.

Sydkorea har 20 reaktorer i drift och planerar ytterligare åtta. Idag kommer nästan 40 procent av landets el från kärnkraft, och andelen väntas öka.

Indien, som också är en kärnvapenmakt, har ett avancerat inhemskt kärnkraftsprogram. I dag är ungefär 15 reaktorer i drift och många fler planeras. Också Pakistan har ett par kärnkraftsreaktorer.

Thailand håller på att bygga ett kärnkraftverk, och sådana planer finns även i Vietnam, Bangladesh och Indonesien.

Entusiasm i Kina
Men den kanske största entusiasmen för kärnkraft finns hos den kinesiska regimen. Där ser man kärnkraften som helt nödvändig för att förhindra en miljökatastrof, för att minska beroendet av att bränna miljöfarligt kol.

Kina har idag ett tiotal reaktorer i drift och tänker bygga upp till tre nya reaktorer varje år. Det är en långsiktig satsning på minst 350 miljarder kronor.

Kina säger att man tänker utnyttja den allra senaste och säkraste tekniken. Det ska göra de nya kärnkraftverken i princip helt ofarlig, enligt Kinas regim.

Det finns förstås röster också i Kina som ifrågasätter kärnkraftens säkerhet.

Men de styrande i Peking framhåller kärnkraftens ekonomiska och miljömässiga fördelar, och skildrar kärnkraftsprogrammet som en källa till nationell stolthet.

Debatt om riskerna uppmuntras inte i Kinas strikt kontrollerade medier.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista