Skattegranskning av Continentals Gislaved-affär

Däcktillverkaren Continental riskerar en kraftig upptaxering på grund av de överföringar av pengar som gjorts mellan den snart nedlagda fabriken i Gisleved och moderkoncernen i Tyskland. Enligt hemliga uppgifter till Ekot genomför Skattemyndigheten just nu en extra granskning av företaget, efter uppgifterna om flera hundra miljoner i överföringar.
Enligt Ekots källor påbörjade skattemyndigheten i Linköping en skatterevision av Continetal redan för ett par månader sedan, en granskning som kan tänkas vara klar under den kommande veckan. Flera hundra miljoner Orsaken till granskningen är alltså uppgifterna om att företaget skulle ha fört över obeskattade vinstpengar på flera hundra miljoner från Gislavedsfabriken till moderbolaget i Hannover, officiellt som betalning för investeringar och koncerngemensamma tjänster. Men enligt kritikerna, där ibland näringsministern, har prissättningen för till exempel datasystem och maskiner varit långt över vad som varit rimligt och snarast handlat om att mjölka Gislaved på pengar, en slags otillåten förtäckt aktieutdelning. Marknadsvärde ska gälla Enligt svensk skattelagstiftning ska prissättningen följa normala marknadspriser. Annars är det att se som otillbörlig vinstöverföring, pengar som då först ska beskattas. Det skattemyndigheten nu undersöker är just om Continental tagit ut för mycket betalt av sin fabrik i Gislaved, något som kan vara svårt att bevisa. Om kritikerna har rätt skulle det innebära att Continental, samtidigt som man smitit undan från svensk skatt, har visat upp sämre lönsamhet för Gislavedsfabriken än vad som egentligen varit fallet. Continentals vd bekräftar Från skattemyndigheten kommenterar man inte granskningen, eftersom total sekretess gäller. Men Continetals VD i Gislaved, Lothar Salokat, bekräftar ändå för Ekot att man utsatts för en extra revision, men han vill inte lämna några övriga kommentarer innan granskningen är slutförd nästa vecka. Han säger dock att han räknar med att saken ska kunna lösas tillsammans med svenska myndigheter och att Continental vill göra rätt för sig. Nästa fredag i samband med att fabriken i Gislaved slår igen, ska företaget hålla en presskonferens och man kommer då enligt Lothar Salokat troligen också kommentera skattegranskningen.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".