Aids-krisen värre än befarat

Hiv och Aids sprids över världen mycket fortare än befarat. Det skriver FN:s organisation UNAIDS i sin senaste rapport om det globala läget. Ljusglimtarna är få, och insatserna för att få stopp på epedemin för små.
Omfattningen på Aids-krisen överträffar även de allra värsta scenarior, som tecknades för tio år sedan. Så är första meningen i kapitel ett i denna FN-rapport om Aids-läget. Det hela är svårsmält information. 5 miljoner smittade på ett år Förra året, på ett år, smittades 5 miljoner människor och 800 000 av dem var barn. Södra Afrika fortsätter att vara i en kategori för sig, med många som utvecklat Aids, och där många redan dött. Men Hiv sprider sig nu också snabbt i Väst-Afrika och i Indien och Kina. Till stor del genom sex. Ofta heterosexuellt, som till exempel via personer som reser eller flyttar i jobbet. Vårt grannland Estland, och Ukraina i före detta Sovjetunionen, har flest HIV-smittade i Europa. Konsekvenserna skär genom samhället Hiv och Aids leder till hög sjukfrånvaro, kollegor som dör och kraftiga fall i produktiviteten. Utbildningsnivån sjunker när lärarna försvinner. Barn blir föräldrarlösa och tvingas leva på gatan. 14 miljoner barn runt om i världen har förlorat någon förälder i Aids. Sjukhussängarna räcker inte till och konkurrensen om vård hårdnar. Utan Aids skulle medellivslängden i södra Afrika var 62 år, enligt rapporten. Nu har den sjunkit till 47 år. I Botswana till 37 år. Flera länder hejdar förloppet Effekterna är så omfattande att Aids numera är ett stående ämne på politiska toppmöten i världen, och även varit uppe i FN:s säkerhetsråd. Ljusglimtarna är få. Men Uganda, Brasilien, Kambodja är länder som tagit Aids på allvar och lyckats hejda förloppet. En viktig bit gummi, kondomen, gör underverk. Smittan är bara i ett tidigt stadium skriver UNAIDS chef Peter Piot i förordet. Den går att stoppa men endast med mycket större förebyggande åtgärder och stark politisk uppbackning.
Alice Petrén, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".