KU kan åter granska tsunamihanteringen

Uppdaterad 16:45
Regeringens behandling av tsunamikrisen blir troligen föremål för granskning i riksdagens konstitutionsutskott igen. Det är den centerpartistiska ledamoten i utskottet, Kerstin Lundgren, som tänker anmäla statsminister Göran Persson på nytt.

Hon anser att Persson inte har gjort tillräckligt för att reda ut oklarheterna kring vad hans närmaste medarbetare gjorde efter flodvågen.

Ringde Lars Danielsson, statsministerns närmaste man, till utrikesdepartementets Hans Dahlgren, för att diskutera katastrofen? 

Enligt UD:s Hans Dahlgren är svaret ett tvärsäkert nej, medan Lars Danielsson lämnat motstridiga uppgifter i frågan, senast i förhör hos Justitieombudsmannen.

”Borde reagera kraftfullare”
Misstankar om att Danielsson far med osanning borde få statsminister Göran Persson att reagera kraftfullare än han hittills har gjort, anser centerpartisten Kerstin Lundgren, ledamot i konstitutionsutskottet. Hon anmäler nu statsministern till KU.  

– Rimligen borde han ha ett ansvar att säkerställa att det nu blir ett slut på den här diskussionen, att det kommer fram korrekta uppgifter som kan vara trovärdiga och fullt ut tillförlitliga vad som har hänt i telefonfrågorna, säger Kerstin Lundgren.  

– Ja, han har naturligtvis själv att svara för detta, och har gjort det, och det är hans sak att klara ut. Det är inte min sak att gå in och överpröva hans budskap. Det skulle vara mycket märkligt, sa Göran Persson till Ekot på fredagen. 

Lars Danielsson har enligt statsministern själv det fulla ansvaret för att reda ut saken. 

Hoppas på klarläggande
Men Kerstin Lundgren hoppas nu på nya klarläggande förhör i KU. 

– Det är inte rimligt att regeringskansliet kan få agera på det sättet, utan att regeringskansliets chef, statsministern, griper in, och försöker reda ut frågetecknen, säger Kerstin Lundgren.

Men finns det inte ett mått av partipolitik i detta, oppositionen har ju ett intresse kanske av att hålla de här frågorna levande? 

– Jag skulle vara oerhört glad om den här frågan kunde redas ut. Jag har inget som helst intresse av detta. Det helt avgörande är, tycker jag, att statsministern och regeringen måste ta ett ansvar för att reda ut vad regeringskansliet har gjort och inte gjort, säger Kerstin Lundgren, centerpartistisk ledamot i konstitutionsutskottet.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista