En miljon vantrivs på jobbet

En miljon människor vantrivs på sina arbeten, visar forskning från Arbetslivsinstitutet. Det beror bland annat på stress och på besvikelse över att arbetsgivarna inte ställer upp på krav och förväntningar som de anställda har, sa institutets generaldirektör Mikael Sjöberg i Ekots lördagsintervju.

– De signalerar en väldigt stor vantrivsel, och det innebär att det också finns en stor risk för ohälsa hos de här grupperna, sa Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. 

– De upplever att ett psykologiskt kontrakt är brutet. De kan tycka att de har gett sin arbetsgivare 20 år av sitt liv, men när de får problem eller blir trötta, har inte arbetsgivaren verktyg eller ambitioner att hjälpa dem ur detta, sa Mikael Sjöberg. 

– Den andra gruppen gäller mer det som samhällsdebatten diskuterar, att det är för mycket stress, för stora krav, att man har svårt att sätta sina egna gränser och klara av förväntningarna. 

All rehabilitering går ut på att människor ska komma tillbaka till de jobb som de inte tycker om. Är det meningsfullt? 

– Vi ser ju till exempel att det också måste diskuteras att de här människorna kan få andra jobb på andra arbetsplatser, och det är därför jag tycker att det är så viktigt att arbetsmarknaden blir rörligare, sa Mikael Sjöberg. 

Mikael Sjöberg förespråkar också en lägre ersättning i sjukförsäkringen mot slutet av sjukperioden, för att fler ska komma ut på arbetsmarknaden. Han anser också att företagens kritik mot lagen om anställningsskydd saknar verklighetsförankring.

– Problemet är ju på det psykologiska planet, att man upplever det mer företagarfientligt än det är. 

Men hur kan företagen genom alla år uppleva saker som inte existerar i verkligheten?

– Ett modernt land styrs inte bara av den formella lagen, utan också av värderingar, uppfattningar, opinionsbildning, och det är ju en kamp ibland mellan juridiken och opinionsbildningen.

Så man kan tala arbetsgivarna till rätta då?

– Ja, på ett teoretiskt plan skulle det gå, sa Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetslivsinstitutet.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista