Skandalsolkat italienskt ligaslutspel

Inom 24 timmar kan årets ligaspel i Italien vara avgjort. Klubben Juventus borde då ha tagit hem guldet, men supportrarnas glädje fastnar i halsen. För miljoner italienska fotbollsälskare vet att Juventus riskerar nedflyttning till serie B och miljonförluster, efter omförhandlade sponsorsavtal och tv-kontrakt.

Det här handlar om en nationell tragedi. Det är den största fotbollsskandalen hittills i det fotbollstokiga Italien. Vi som varit med några år minns dopingskandaler, svarta bookmakers och uppgjorda matcher, men aldrig någonsin har landets högsta institutioner varit inblandade som den här gången.

Åratal av riggning
Plötsligt upptäcker alla som deltar i nationalklenoden Calcio, alltså fotboll, att matchresultaten riggats i åratal, att minst 20 matcher under förra ligasäsongen misstänks ha falska resultat.  

Men värst av allt: att den italienska fotbollen kontrollerats och sugits ut av en mångarmad hydra av mafiosoliknande figurer.  

I första rummet: Luciano Moggi, Juventus sportdirektör. I dagar har tidningarna fyllts av utskrifter från hans hotfulla telefonsamtal med alla inblandade. 

Bara ett exempel: Moggi berättar hur han låst in en förhatlig domare i omklädningsrummet eftersom han nekade att följa Juventusbossens krav. ”Jag har nycklarna i fickan - nu måste de spränga dörren för att befria honom”, berättar skadeglatt Moggi för en kvinnlig bekant.

För den händelsen anklagas han nu av åklagarna även för människorov.  

Krav på utrensning
Nu höjs kraven på utrensning. Många kräver att hela fotbollsvärlden skall nollställas. Alla förbundsledare och ansvariga skall sparkas och istället skall staten tillsätta en kommissarie, en om möjligt neutral person, för att rensa upp i träsket.  

En förskräcklig situation med bara en månad kvar till VM. 

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".