Externa finansiärer betalar för forskning

Alltmer av universitetens forskning betalas av andra än lärosätena själva. I en undersökning P1:s Kaliber gjort med över 2 000 professorer, säger var fjärde att de bekostar all sin forskning med pengar utifrån. Enkäten visar också att de oroar sig för universitetens och forskningens oberoende.

– Det är inte förvånande, men det är förskräckande, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman som är docent i Uppsala.

För högskoleverket har hon undersökt just hur fritt och idérikt forskningsklimatet är.

Största delen kommer inte från universiteten
Kalibers enkät med 2 100 professorer visar att 60 procent av dem får minst två tredjedelar av sina forskningspengar utifrån. 25 procent får inga pengar alls från sitt universitet. Istället kommer forskningspengarna från till exempel svenska och utländska myndigheter, EU, stiftelser, forskningsråd och företag.

– Många menar att det bästa är någon sorts balans. Denna balans har ju i så fall nu, det ser man också på er enkät, förskjutits väldigt starkt emot omvärlden snarare än universiteten själv och det är den balansen som jag menar är olycklig.

– Jag tror inte att man enbart ska ha fakultetsfinansierad forskning. Och så tror jag inte att någon som resonerar omkring de här frågorna egentligen tänker, utan det är den här balansen som det är viktigt att se till.

Oberoende riskeras
I enkäten med de över 2 000 professorerna berättar professorer vid olika universitet att de inte ens har sin egen lön från universitetet där de är anställda, utan måste skaffa anslag för sin egen lön och därigenom riskerar sitt oberoende.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista