Telekomjätte stäms för spionsamarbete

Den amerikanska telekomjätten Verizon stäms på fem miljarder dollar för sitt samarbete med spiontjänsten NSA.

Det var i torsdags som tidningen USA Today avslöjade att tre telebolag i USA har ett nära samarbete med spionorganisationen NSA.

Den här gången handlar avslöjandet inte om hemlig avlyssning, utan om att telebolagen har lämnat ut uppgifter om vem som har ringt till vem och när.

Rättsligt efterspel
Politiker från både republikanerna och demokraterna kräver svar från Vita Huset och kallar agerandet för integritetskränkande - och nu får avslöjandet också ett rättsligt efterspel.

Ett av de tre bolagen, telejätten Verizon, stäms på fem miljarder dollar, nästan 40 miljarder svenska kronor.

Strax före jul förra året avslöjades att NSA avlyssnar telefoner och läser e-post från amerikaner utan att först ha fått ett godkännande från en domstol.

Rotar inte i privatliv
Både politiker och jurister menar att president Bush kan ha brutit mot lagen när han godkände avlyssningsprogrammet, och det här senaste avslöjandet spär ytterligare på kritiken mot Bush. Men presidenten försvarade NSA i sitt radiotal på lördagen och sa att regeringen inte rotar i miljontals oskyldiga amerikaners liv.

I veckan nominerade också Bush Michael Hayden till ny chef för underrättelsetjänsten CIA. Först väntar senatsförhör, innan Hayden kan godkännas. Förhören - som börjar på torsdag - kommer bli tuffare än både Bush och Hayden hade förväntat sig. Hayden var fram till förra året chef för NSA, och alltså ansvarig för både den hemliga avlyssningen och den nu avslöjade registreringen av tiotals miljoner telefonsamtal. 

Sara Stenholm, Washington
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista