30 döda vid attacker mot polisstationer

Minst 30 personer, av dem 23 poliser, dödades i delstaten Sao Paolo när en av Brasiliens bäst organiserade gangsterorganisationer genomförde samordnade attacker mot bland annat polisstationer.

Det här var inte första gången som Sao Paolos poliser attackerats i omfattande skala av välorganiserade brottslingar.

Men det var den mest omfattande och blodiga attacken hittills.

Enligt polisen är det PCC, Huvudstadens första kommando, som ligger bakom.

PCC bildades 1993 på ett fängelse och har sedan dess vuxit till en mäktig gangsterorganisation som sysslar med narkotikahandel, kidnappningar, vapenhandel och annat, precis som landets andra stora gangstersyndikat, det röda kommandot, som har sitt säte i Rio de Janeiro.

En stor del av PCC:s makt ligger i att man lyckats organisera fångarna på många fängelser.

Och den utlösande faktorn för de våldsamma attackerna var, av allt att döma, att myndigheterna, i syfte att bryta ner PCC:s kommandostruktur, beslutat att flytta flera av organisationens ledare till isoleringsceller i nya fängelser.

Samtidigt med attackerna inleddes också uppror på ett 20-tal fängelser i Sao Paolo-provinsen, och myndigheterna misstänker att det finns planer på att sprida fängelseupproren ytterligare under morsdagsfirandet idag, söndag.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista