Katri Linna.

Regeringen ska kartlägga omhändertaganden av romska barn

Regeringen tänker kartlägga hur många romska barn som omhändertas av de sociala myndigheterna, och på vilka grunder det sker. Misstanken bland många romer är nämligen att barnen omhändertas allt för lättvindigt, säger Katri Linna, ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

– Det finns tydliga uppgifter i enskilda ärenden att så kan vara fallet, säger DO Katri Linna.

Men det är en fruktansvärd misstanke att sociala myndigheter skulle omhänderta barn, för lättvindigt, alltså utan grund.

– Självklart, och därför behöver vi nu, i första ledet, grundligt få underlag för om det verkligen är så och utifrån det då ta upp ett program för hur vi kan komma tillrätta med det missförhållandet, säger Katri Linna.

Utbredd uppfattning bland romer
Uppfattningen att romska barn omhändertas för lättvindigt är utbredd bland romer säger Kemal Berisa, som jobbat med antidiskrimineringsfrågor rörande romer i Göteborg.

Kemal Berisa säger att han och romer runt om i Sverige är oroliga över att så många romska barn omhändertas:

– Det är inte misstankar det handlar om, utan fakta. Runt om i landet blir romska barn omhändertagna, säger Kemal Berisa.

Justitiedepartementet bereder
Frågan om att kartlägga hur många och på vilken grund romska barn omhändertas av sociala myndigheter bereds just nu på justitiedepartementet.

Och där vill man inte kommentera kartläggningen förrän frågan är färdigutredd och beslut är fattat. Eventuellt kommer ett beslut på torsdag. DO Katri Linna menar att frågan är mycket angelägen.

– Det är en viktig fråga, och för DO:s del hade vi gått vidare med en kartläggning, ett forskningsuppdrag, om inte nu justitiedepartementet hade tagit upp frågan, säger Katri Linna, ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista