Tyska journalister spionerade på kollegor

Den tyska underrättelsetjänsten ska ha spionerat på tyska journalister under flera år. Till sin hjälp använde man journalister som fick betalt för att spana på sina kollegor. Det framkommer i en hemlig rapport som flera tyska medier skriver om.

I oktober förra året kom de första uppgifterna. Den tyska underrättelsetjänsten hade spionerat under flera år på några tyska journalister som skrev kritiskt om verksamheten.

Den tidigare domaren Gerhard Schäfer fick då i uppdrag att utreda omfattningen av spionaget. I veckan presenterade han sin hemliga rapport för det utskott i den tyska förbundsdagen som är satt att kontrollera just de tyska underrättelsetjänsterna. 

Besvärande detaljer
Nu har besvärande detaljer läckt ut under flera dagar. Besvärande både för vissa journalister och för underrättelsetjänsten BND.  

Spionaget ska ha pågått i en stor omfattning, när BND samlade in uppgifter om journalister på några av Tysklands största tidningar.

Syftet var att kartlägga reportrarnas kontaktnät och spåra läckor i den egna organisationen.  

Till hjälp använde BND bland annat journalister som fick betalt för att spionera på sina kollegor.

En fri medarbetare på tidskriften Focus ska enligt uppgifter i Der Spiegel, ha tagit emot över 300 000 kronor.

Fram till förra hösten
Sammanlagt ska ett halvt dussin reportrar ha samarbetat med BND. De flesta fallen härrör sig från 90-talet, men spionaget ska ha pågått fram till förra hösten.

Skandalen växer nu i takt med att uppgifter läcker ut från den 170-sidiga rapporten. Tyska journalistförbundet kräver, liksom tidningsutgivarna och delar av oppositionen, att en kommission nu tillsätts som utreder uppgifterna i minsta detalj. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista