Möter hellre en varg än en kamphund.

Åklagare: Lagen biter inte på kamphundar

Överåklagare Sven-Erik Alhem vill ge polisen större befogenheter att omhänderta och avliva kamphundar som är aggressiva. 2002 tillsattes en utredning för att lösa problemen men ingenting har hänt, trots att problemen kvarstår enligt polisen, rapporterar P3 Front.

I Malmö har situationen till och med blivit värre.

– Jag skulle mycket hellre möta en varg i skogen än en aggressiv kamphund i Malmö, därför att jag tror att jag skulle kunna hantera vargen, men jag har väldigt svårt för att hantera en aggressiv kamphund, säger överåklagare Sven-Erik Alhem, som kandiderar till riksdagen för folkpartiet.

Nu i vår har det varit flera uppmärksammade fall där människor attackerats av så kallade kamphundar Senast i helgen bets en man i ansiktet av en pitbullterrier i Malmö.

Blivit värre
Problemet med kamphundar har funnits länge, och i Malmö har det de senaste åren blivit värre.

– Det är inte för inte de kallas kamphundar, det är ju ett samlat namn över pitbull och amstaff och allt vad de heter. De förekommer mer och mer och ställer till mer och mer oreda, säger polisinspektör Jan Wäring vid Malmöpolisen, som tar emot hundärendena.

– Det har varit mycket här nu på senaste tiden, och det är knappt vi hinner med det här, säger Jan Wäring på Malmöpolisen.

Men enligt Jan Wäring är det svårt för polisen att sätta stopp för aggressiva hundar med de lagar som finns idag. Ett problem är att en hund som varit aggressiv och bitit djur eller människor inte kan tas från sin ägare förrän andra gången det händer.

Därför läggs förundersökningarna mot hundägarna ofta ned, om de överhuvudtaget påbörjas.

Redan 2002 tillsattes en statlig utredning som skyndsamt skulle ta fram lösningar på problemen. Men sedan dess har ärendet bara blivit liggande hos regeringen, trots att problemen alltså finns kvar.

”Ge polisen större befogenheter”
Nu tycker överåklagaren i Skåne, Sven-Erik Alhem, att det är dags att ge polisen större befogenheter.

– Ja, till exempel att man mycket enkelt kan omhänderta en hund, och också, och nu vet jag att det vållar mycket bekymmer när jag säger: avliva.

– Vi kan ta bort pistol, kniv, knogjärn eller annat vapen från den omdömeslösa människan, och då borde vi också kunna ta bort en aggressiv hund från denna omdömeslösa människa. Vi måste se en del av våra hundar som vapen, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Skåne.

Matilda Uusijärvi, Front i P3
matilda.uusijärvi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".