Renare kärnkraft forskas fram

Nästa generations kärnkraftverk, den fjärde generationen, förbränner både sitt eget avfall och det redan existerande avfallet från dagens reaktorer. Det kan bli verklighet inom ett tiotal år, enligt chefen för EU-kommissionens forskningsenhet för kärnteknisk verksamhet, Pierre Frigola.

– Förutom förbränningen av avfall finns det ytterligare fyra kriterier de nya reaktorerna ska uppfylla: ökad säkerhet, även mänskliga fel ska undanröjas med hjälp av teknik. Reaktorerna ska ta till vara betydligt mer av energin i bränslet än idag, de ska var ekonomiska och de ska inte kunna användas till att producera kärnvapen, berättar Pierre Frigola.

Utvecklingen av fjärde generationens kärnkraft är ett samarbete mellan ett stort antal länder, bland annat USA och EU-länderna.

Från att från början ha tittat på över 50 olika reaktortyper koncentrerar man sig nu på sex olika reaktorer. Sverige är också med på ett hörn, då Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har med tre forskningsprojekt.

Men alla tror inte lika mycket på den nya kärnkrafttekniken som forskningschefen Pierre Frigola.

Miljöorganisationen Milkas, - ett samarbete mellan Miljöförbundet Jordens Vänner och Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, de med de gula ”atomkraft nej tack” - märkena, de tror inte på idén med ny kärnkraft.

Birgitta Möller sitter i styrelsen och förutom att hon betvivlar att reaktorerna kommer att klara att förbränna avfall, är hon också skeptisk mot transporterna av kärnavfall till de nya kärnkraftverken:

– Det är fruktansvärt riskfyllt med dessa transporter, det är ju en del av risken här, dessutom med terrorismen och fara runt med det här avfallet, säger Birgitta Möller.

– Ska man då ha gemensamma avfallslager, hur ska de bevakas? Händer det något med ett sådant avfallslager blir det ju en mycket, mycket större olycka än med ett litet avfallslager i ett litet land, säger Birgitta Möller från miljöorganisationen Milkas.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".