Nya problem bilda irakisk regering

Försöken att bilda en ny irakisk permanent regering stötte på nya problem på söndagen. Och nya våldsdåd har enligt nyhetsbyrån AP dödat minst 41 människor runt om i landet.

I Bagdad attackerades en kombinerad militärkontroll och parkeringsplats inte långt från stadens internationella flygplats.  

Här brukar anhöriga och vänner vinka av och ta emot flygpassagerarna eftersom bara sådana med biljett normalt får komma ända fram till själva flygplatsen.

Attackerad av två bilbombare
Minst 14 människor dödades när den här platsen attackerades av två bilbombare. 

Och i huvudstaden dödades ytterligare 12 personer i olika angrepp mot polispatruller och i en attack mot en marknad. 

I övriga delar av landet har minst 15 människor fått sätta livet till, bland annat två brittiska soldater i staden Basra i söder, där läget har blivit alltmer oroligt efter sammanstötningarna förra veckan mellan brittiska soldater och irakier inne i staden. 

Våldsdåden minskar inte
Överhuvudtaget syns ingen minskning i antalet våldsdåd i Irak. April månad blev en av de blodigaste hittills med över tusen dödade människor.

Och i det här läget fortsätter försöken att bilda en permanent irakisk regering. 

På söndagen varnade en av de starka shiamuslimska grupperna att shiiterna bildar regering på egen hand om inte ockupationsmakten upphör med att lägga sig i regeringsbildarens Nuri al-Malikis arbete.

Och det har i sin tur fått sunnimuslimska politiker att hota med att helt lämna regeringsförhandlingarna. 

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista