Pirat-Ikea i Iran för välbeställda

I Irans huvudstad Teheran finns många Ikea-varuhus. Men inget av varuhusen har godkänts av Ikea. Iran är inte medlem av Världshandelsorganisationen och därmed inte bundet av internationella avtal om varumärkesskydd och kopiering.

Ikea-möblerna är högsta mode bland välbeställda iranier och Ali Reza Khan Larkhan visar runt i sin butik.

Ali Reza Khan Larkhan visar runt bland Klippan-soffor, Billy-bokhyllor och Lack-bord i sin affär i de finare kvarteren i norra Teheran.

Klippan och Billy bästsäljare
Vid ingången lockar en stor skylt med den ovala blågula logotypen in kunderna. Ali Reza Khan Larkhan berättar att Klippan, Billy och byrån Malm är bästsäljarna.

Ikeas design har blivit jättepopulärt bland moderna iranier på senare tid, särskilt bland unga, säger han.

Det är färgglada möbler och det är lite som ett pussel att sätta ihop dem, det är något nytt, säger Ali Reza Khan Larkhan.

Katalogen säljs i tidningsbutiker
Ikea har blivit så trendigt att Ikea-kataloger säljs i tidningsbutikerna här i Teheran. I en del av de inofficiella Ikea-affärerna säljs exakta kopior på möblerna, gjorda efter förlagorna i katalogen, men inte hos Ali Reza Khan Larkhan.

Han köper jättepartier på olika varuhus utomlands och importerar dem till Iran. Efter transportkostnader och tullar gör det att möblerna till skillnad från i andra länder blir något som bara överklassen har råd med.

Vill öppna riktigt Ikea
Men Ali Reza Khan Larkhan vill inget hellre än att öppna ett riktigt Ikea för alla, här i Teheran.

– Jag har skrivit till dem i åtta års tid men de svarar hotfullt, och nu har de stämt mig, säger Ali Reza Khan Larkhan. I Ikea-varuhusen i grannländerna är han svartlistad, där får han inte handla längre.

– Jag älskar Ikea, jag älskar kvalitén och designen, jag ligger och bläddrar i katalogen på kvällarna men de vill inte ens tala med mig. Istället för att stämma mig, de borde vara glada, jag har ju handlat av dem för över två miljoner dollar, säger affärsinnehavaren Ali Reza Khan Larkhan.

Caroline Salzinger, Teheran
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista