Minneshögtiden på 75-årsdagen av skotten i Ådalen.

Ådalenmanifestation samlade 3 000

På söndagen var det 75 år sedan som fem unga människor sköts till döds i Ådalen när militär öppnade eld mot ett fredligt demonstrationståg. Då var det en enig arbetarrörelse. På söndagen gick 3 000 från skolan i Lunde till minnesmärket vid Sandöbron, men det kunde ha varit många fler om socialdemokraterna och vänsterpartiet kommit överens.

Bland talarna fanns socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog, och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Vänsterpartiet fick hedra offren vid en egen ceremoni.

– För mig är det rent ut sagt för jävligt, för mig är det helt oförståeligt, för det Ådalen visar är vilken styrka en enad arbetarrörelse utgör, säger Mikael Pettersson från Ung vänster.

Svalde förtreten
Men ändå var det många som hade bestämt sig för att svälja förtreten för den goda sakens skull, som till exempel David Ahlquist från vänsterpartiet i Umeå. Han hade kommit för att gå i demonstrationståget och han såg hellre till det positiva att alla till slut gick i samma tåg.

– Det är en mäktig känsla, och visa på att samma kamp fortsätter och att arbetarna kan enas över partigränserna för en sådan här sak, och att facken går med. Det är trevligt, säger David Ahlquist.

Liten revansch
Men kanske var det så att vänsterpartiet till slut i alla fall fick en liten revansch – för allra först i tåget gick den förre vänsterledaren Lars Werner, flankerad av socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin - och även om de var två så var han i alla fall dubbelt så stor.

– Det kändes värdigt, nostalgiskt, och att jag tillsammans med Wanja Lundby-Wedin och Marita Ulvskog, två människor som jag trots olika uppfattning har hög politisk tanke om, kunde leda tåget in här mot Lunde. Det var stort för mig.

– Samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka att min far som var här för 75 år sedan, jag tror inte han tänkte att hans son som inte ens var påtänkt då, skulle vara här 75 år senare. Det är så historiskt sammanknutet med hela mitt liv. Jag blev rörd, säger Lars Werner. 

Ingrid Engstedt-Edfast, SR Västernorrland
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista