Hopp om norsk-ryskt gassamarbete

Norsk oljeindustri går i väntans tider. Ryska Gazprom antas lämna besked nu i maj om vilka två utländska koncerner som får delta i första utbyggnadsskedet av de enorma gasfyndigheterna i de så kallade Shtokman-fälten i den ryska delen av Barents hav.

Statoil hoppas att världens första gasanläggning i arktiska vatten som står klar om ett och ett halvt år vid Snöhvitfältet lockar ryssarna. 

Ön Melköya utanför Hammerfest i nordöstra Finnmark. Här bygger uppåt tre tusen man den terminal som tar i land gasen från Snöhvit-fältet, från världens första arktiska gasutvinning helt under vattnet.  

70-80 miljarder svenska kronor kostar projektet för Statoil.  

Chef för Snöhvitprojektet är Odd Mossbergvik. Han, liksom Statoil i stort, är mån om att inviga folk på ryska sidan av Barents hav, i Snöhvits utveckling: 

– Det går bra så här långt. Vi har ryska ingenjörer och arbetare här inne, och nästan varje vecka har vi ryska delegationer som kommer och tittar på anläggningens utveckling, säger Odd Mossbergvik. 

Hoppas vinna tävlan
Med öppenhet om Snöhvitfältet gentemot ryssarna hoppas Statoil vinna tävlan om att bli med på Shtokman-fälten i Barents hav.  

Hela Barentsregionen, och i synnerhet de ryska vattnen, antas om 15 år ha blivit Europas ledande olje- och gasregion.  

Också Norsk Hydro finns bland de fem internationella energikoncerner som konkurrerar och tipset, allmänt utbrett i Norge, är att Gazprom väljer båda de norska energibolagen som samarbetspartners.  

Norsk Hydro behärskar nämligen samma undervattensteknik som Statoil på djupt vatten i Ormen Lange-fältet utanför kusten i mellersta Norge. 

Ryske statsministern
Det gästades tidigt i våras av bland andra den ryske statsministern Mikhail Fradkov.

Väldiga förhoppningar i norsk olje- och gasindustri och i hela Barentsregionen i dessa dagar, alltså. Gazproms beslut väntas när som helst.  

– Ju tidigare man tar beslut på den ryska sidan om Shtokman, desto mer beroende blir man av norsk teknologi och logistik, säger Rune Rafaelsen chef för det officiella Barentssamarbetets sekretariat i Kirkenes.  

Bengt Lindroth, Kirkenes
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".