Fångar i São Paulo protesterar på ett fängesletak.

Över 60 döda i oroligt Brasilien

I Brasiliens största stad São Paulo har över 60 människor dödats i den största kriminella attacken hittills i Brasiliens historia. På alla fängelser i delstaten har det varit uppror i helgen.

I en serie attacker har minst 38 poliser och säkerhetsvakter dödats. Runt 10 000 intagna misstänks för inblandning i dåden.

Sex män närmades sig brandmannen Alberto Costas brandstation och sköt uppemot 50 skott. Ett av dem träffade Alberto Costa i hjärtat och han dog. Kollegerna kunde inte förstå hur en man som räddar livet på människor kan mördas så kallblodigt.

Över hundra attentat
Det här var ett av de minst 115 attentat som krävt minst 60 människors liv under helgen. Dessutom har det varit uppror på i stort sett alla fängelser och häkten i hela delstaten och nu börjar upploppen sprida sig till andra delstater.

Hundratals människor hålls som gisslan inne på fängelserna, många av dem besökare på mors dag som firades stort över hela Brasilien på söndagen.

Organiserade i gäng
Det är Brasiliens mäktigaste kriminella gäng, Primeiro Comando da Capital, PCC, som misstänks ligga bakom helgens våldsamheter i São Paulo.

Genom mobiltelefoner styr de inifrån de överfulla fängelserna. Gänget började som ett sorts fackförening för intagna men sysslar idag med kidnappning, rån och knarkhandel.

Polisen tror att det som utlöste helgens våld var att 765 fångar flyttades till isoleringsceller med mycket stränga regler. I en sådan cell sitter nu bankrånaren Marcolo som pekas ut som ledaren för gänget.

10 000 misstänks
Hittills har 80 personer gripits men nästan 10 000 intagna misstänks för inblandning.

I São Paulo undvek många att gå ut på söndagen men de som gjorde det kunde se nedbrända bussar och vägspärrar utanför polisstationerna för att hindra att fler poliser dödas.

Kajsa Norell, Brasília
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista