Extremister mobiliserar sig i Iran

I Iran har tvisten om landets atomteknikprogram fått extremister att mobilisera sig och propagandakriget är i full gång. Medan USA läcker ut uppgifter om eventuella attacker mot kärnteknikanläggningar i Iran försöker iranska motståndare att skrämma eventuella angripare.

Afrouze Rajoyfar har grundat en organisation som rekryterar självmordsbombare.

– Vi har frivilliga från 7 till 70 år, till och med hela familjer. Sammanlagt är det 55 000 personer som är beredda att offra sina liv för islam och en tredjedel av dem är kvinnor, säger Afrouze Rajoyfar.

Potentiella självmordsbombare strömmar till
Organisationen som heter ”Till minne av den islamiska rörelsens martyrer” har funnits i tre år men den senaste tidens hotfulla toner från USA och väst har fått de potentiella självmordsbombarna att formligen strömma hit till högkvarteret, hävdar Afrouze Rajoyfar.

Om USA skulle angripa Iran är självmordsbombarna beredda att slå till mot amerikanska mål både inne i Iran och utomlands. I första hand siktar man in sig på militära baser och officiella symboler för USA, som ambassader.

Hon hävdar att hennes organisation inte får några pengar eller något annat stöd från den iranska regimen, tvärtom censurerar de ibland vårt budskap, säger Afrouze Rajoyfar.

”Vi måste försvara oss”
Men faktum är att samma bilder på självmordsbombare som pryder väggarna på hennes kontor också finns som muralmålningar på flera håll i Tehran.

– Jag hoppas att det aldrig ska bli nödvändigt att utföra våra planer. Islam är en fredlig religion och det är synd om västerlänningar får en förvrängd bild av oss på grund av det här, men blir vi angripna måste vi försvara oss, och de som utför självmordsbombningarna blir martyrer som får leva i paradiset i all evighet, säger Afrouze Rajoyfar.

– Vi har ingen överlägsen armé som USA, det här är vårt enda vapen. Vad skulle ni göra om USA angrep ert land? säger Afrouze Rajoyfar.

Caroline Salzinger, Teheran
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista