Inga undantag från heltidskrav

Lagen om heltidsanställning som regeringen arbetar med kommer att omfatta såväl stora som små företag. Arbetslivsminister Hans Karlsson säger nej till ett utredningsförslag om att arbetsgivare med högst tio anställda ska undantas från kravet.

– Vi får i så fall en uppdelad arbetsrätt på arbetsmarknaden, där vissa saker ska gälla för stora och andra för små företag till exempel. Det är inte bra, för man får konstiga tröskeleffekter, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Om man ökar en anställning från ett tal till ett annat tal, så ska någonting annat gälla, det är inte bra. Min strävan är att lägga ett förslag som är lika för alla på alla på hela arbetsmarknaden.

Undantag från heltidsregeln
Det var i höstas som en statlig utredning föreslog en lagstiftning som skulle ge alla rätt till heltid, men med flera undantag. För några månader sedan sågade en rad myndigheter, arbetsgivare och fack förslagen och just nu försöker Hans Karlsson formulera ett nytt regelverk.

Klart är att han också säger nej till utredningens förslag om att en sjundedel av de anställda ska kunna vara deltidsanställda utan särskilt skäl.

– Jag vill försöka göra det så renodlat och så rakt som möjligt, så att en arbetsgivare inte behöver räkna med olika sjundedelar eller åttondelar eller något annat för att kunna tillämpa lagstiftningen. Jag vill ha en enkel och ren lagstiftning. Det är därför jag strävar efter att kunna presentera ett förslag som inte innehåller olika begränsningsregler utan som är rak och ren.

Ökad arbetslöshet
Flera statliga myndigheter tror att en lag om heltid leder till ökad arbetslöshet. Men Karlsson är inte oroad över det. Det viktiga är att kvinnor som vill arbeta heltid får göra det, precis som männen.

Enligt Karlsson är det orimligt att minst 200 000 kvinnor lever ett begränsat liv eftersom de inte får heltid. Därför krävs det lagstiftning och det påverkar givetvis arbetsgivarna.

– Då blir det inskränkningar i arbetsgivarens fria rätt att anställa precis som man vill. Det måste det bli om man ska öka möjligheter och rättigheter för kvinnor på arbetsmarknaden.

Hur lagen till slut ska se ut, vill inte Karlsson avslöja. En lagrådsremiss ska lämnas till riksdagen i juni och en proposition i höst när riksdagen samlas igen, om socialdemokraterna vinner valet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista