Xerox erkänner felaktig bokföring

Nu erkänner Xerox att de måste skriva ner resultatet för de senaste fem åren med närmare 20 miljarder kronor. Deras siffror har inte varit riktiga. Men enligt Wall Street Journal kan summan visa sig vara tre gånger så stor.
Xerox skrivare och kopieringsmaskiner finns på kontor över hela världen. Men sina egna papper har företaget inte haft ordning på dom senaste åren. Den amerikanska finansinspektionen, SEC, har under en längre tid haft ögonen på Xerox bokföring Nu erkänner alltså bolaget att siffrorna inte varit riktiga och räknar om gamla årsredovisningar fem år tillbaka i tiden med närmare 20 miljarder. Kan vara 60 miljarder Men frågan är om ens det räcker. Enligt tidningen Wall Street Journal kan den felaktiga bokföringen uppgå till tre gånger så mycket, närmare 60 miljarder. I Xerox styrelse sitter bland annat svenska Antonia Ax:son Johnsson, en av Sveriges främsta affärskvinnor. Det har hon gjort sedan 1996 och har allltså varit med under de afktuella åren. Hon har dessutom suttit med i Xerox redovisningsutskott. Efter Worldcom och Enron Xerox-skandalen, kommer bara dagar efter att det kom fram att telebolaget Worldcom blåst upp sina resultat med 35 miljarder. Sedan tidigare pågår de rättsliga efterspelen kring energijätten Enrons kollaps. Det är inte bara stora aktieinvesterare som drabbas. Allt fler kräver fängelsestraff Amerikanska pensionsfonder har förlorat tiotals miljarder på bedrägerierna, och allt fler kräver nu fängelsstraff för de ansvariga. Andra drabbade är de 17 000 anstälda som idag gör sin sista arbetsdag på Worldcom, efter att bolaget tvingats till panikbesparingar. – Det är så sorgligt att människor kan göra sånt här utan samvete. Det drabbar mig, och det kommer att drabba många andra också, säger en av de anställda på Worldom till en amerikansk tv-kanal.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".