Diskriminerande med gräddfil på krogen

Att låta kändisar gå före i krogköer är diskriminerande mot vanligt folk. Det tycker Stockholms finansborgarråd Carl Cedershiöld. Därför föreslår han att krogar med orättvisa kösystem ska kunna bli av med sitt spritutskänkningstillstånd.
Carl Cederschiöld får medhåll av Tobias Åkesson från Stockholm som är en av dem som fått vänta: – Det händer ju då att man ser folk glida förbi och har man stått där länge då blir man ju jäkligt förbannad, säger han. Gräddfiler, brukar det kallas. Att de vackra och kända sällan behöver stå i kö på krogen är ett välkänt faktum. Men nu får det vara nog. Det är diskriminernade, tycker Stockholms finansborgarråd, moderaten Carl Cedershiöld. – Ja de som vill ha allmänt utskänkningstillstånd, de skulle vara skyldiga att släppa in enligt först till kvar får först mala. Men man ska ju inte inbilla allmänheten att det är alla som får komma in, säger Carl Cederschiöld. Men det är inte riktigt så enkelt, i alla fall inte juridiskt. Enligt Karin Noltorp, stadsadvokat i Stockholm krävs att krogen först döms av domstol innan sprittillståndet ryker. Och hur orättvist det än kan verka, så är det inte olagligt att diskriminera i krogkön, bara när det gäller religion, hudfärg eller sexuell läggning, säger Bilge Tekin, jurist hos diskrimeringsombudsmannen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".