Mord avslöjar romers situation i Polen

En diplomatisk konflikt är på väg att lösas mellan Polen och Belgien sedan Polen vägrat utlämna den 17-årige polske rom som strax före påsk misstänkts för mordet på en jämnårig belgare i Bryssel. Det grymma mordet har gjort många polacker medvetna om de marginaliserade romerna i Polen.

Att belgaren Joe Van Holsbeeck onsdagen före påsk vägrade lämna ifrån sig sin mp3-spelare blev hans död. Han stacks brutalt ned med flera knivhugg av en polsk medborgare som snabbt reste tillbaka till Polen.

Den misstänkte mördaren togs nästan genast av polsk polis. Han visade sig vara en 17-årig rom som varken kan läsa eller skriva, med möda kan han skriva sin namnteckning.

Många romer är analfabeter
Många polacker blev chockade inte bara av det brutala mordet utan att det fortfarande finns analfabeter i Polen.

Det visar sig att en klar majoritet av Polens romer är analfabeter och arbetslösa. Ingen vet riktigt hur många romer som finns i Polen, sannolikt rör det sig om några tiotusen.

Ännu finns inget beslut om utlämning av den 17-årige romen. Tveksamheten beror på att polackerna inte vill att han i Belgien som dömas som ungdomsbrottsling till ungdomsanstalt utan som en vuxen till fängelse.

Romen kan utlämnas till Belgien
Belgiens och Polens premiärministrar har träffats och diskuterat fallet och Polens premiärminister har nu förklarat att romen kan utlämnas men att ärendet avgörs av en domstol i Warszawa.

Den belgiske premiärministern har i sin tur deklarerat att den polske romen vid fällande dom mycket väl kan få avtjäna sitt straff i Polen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista